tiistai 14. toukokuuta 2013

Oinashärkä 14.5.2013,
 
"No hittolaine,  nythä se ves jo tulloo".   Näin totesi sukulaismies Pitkäjärven koulun vesijohtoa rekennettaessa, kun saapui paikalle ja  veivasi Popedan ikkunaa auki 50-luvulla. 
 
 

Nyt uusi vesioinas on toiminut vajaan viikon ja tänään säädin tuottoa suuremmaksi.  29.4. käynnistin uuden oinaan ja vettä alkoi tulla.  Etäisyys on noin 250 metriä ja nostokorkeus noin 10 metriä päätelleen siitä,  että oinaan painesäiliöön kehittyy 1,0 barin paine.   2.5., kun kävimme paikalla, oinas oli pysähtynyt pätevästä syystä:  Olin kiristänyt venttiilin iskunpituuden lukitusmuttereita liian hellästi ja mutterit olivat kiertuneet auki.    Kun iskunpituus sitten mutteiden itsekseen iskujen voimasta avautuessa kasvoi liikaa,  jäi venttiilin liikkuva osa alas ja vesi virtasi katkoitta.   Siitä seurasi, että vedenpinta lähteessä ja välikaivossa aleni.

2.5. säädin iskunpituuden siten, että iskutahti oli 77 lyöntiä minuutissa ja yritin kiristää mutterit kunnolla.   Nyt ne olivatkin pysyneet lukittuna toisiinsa ja oinas toimi tänään viidettä päivää.   Kun toiminta tuntuu luotettavalta, lisäsin iskunpituutta niin, että tahti on nyt 57 iskua minuutissa.   Oinaan tuotto nousi lähes kaksinkertaiseksi runsaata litrasta minuutissa melkein kahteen litraan. 

"Vaijan putki lorisee",   totesi tyttäreni 80-luvulla, kun isäni vielä oli hoitelemassa oinasta.   Saman voisi todeta nyt minulle tyttärentyttäreni. 

Oinashärkä "vaija" 

ps.  Säätelen oinasta ja yritän todellakin saada videoitakin liitetyksi,  jotta oinaan nakutus kuuluu ja venttiilin toiminta näkyy.   Venttiili on juuri sopivalla korkeudella, jotta purkautuva vesisuihku pääsee ilmaan, eikä kohtaa vastusta vedenpinnan alla,  kuten vanhan oinaan kohdalla usein kävi.  Viemäriä parantamalla sekin vaiva olisi korjautunut, mutta viemärin uusiminen vaatisi kaivinkoneen ja 65 metrin kaivuojan avaamisen viemärin asentamiseksi.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti